logo ABM logo ABM ABM ongediertebestrijding ABM Ongediertebestrijding
KAD
VCA
EVM
Terug naar overzicht
Knaagdieren

Mollen

×

Mollen


Algemeen Bestrijding Overige informatie

Algemeen

Mollen maken gangen tot wel 1 meter diepte. Ze hebben een territorium van ongeveer 400m2. Op 1 dag kunnen ze wel 14 meter aan gangen graven. Indien de mol wordt weggevangen uit zijn territorium, is de kans groot dat deze opnieuw wordt ingenomen door een andere mol. Als dit gebeurd, zult u helaas opnieuw molshopen signaleren.

 

Bestrijding

Mollen kunnen bestreden worden op 2 manieren. 1 is middels het vangen met klemmen en 2 is d.m.v. vergassen. ABM ongediertebestrijding werkt op de 1e manier, dit om o.a. het milieu te ontlasten.

 

Overige informatie

De voortplanting is van maart tot juni. De draagtijd is ongeveer 3 weken en er worden gemiddeld 3-5 jongen per nest geboren. Na ongeveer 6 tot 7 weken gaan de jongen zelf op zoek naar eten. Voornamelijk wormen en andere insecten. Als ze een leeftijd van 9 weken hebben bereikt, worden ze door hun moeder verdreven uit haar gangenstelsel. Ongeveer 40% overleeft het eerste levensjaar. Mollen kunnen +/- 3 jaar oud worden.

 


Muizen

×

Muizen


Algemeen Bestrijding Overige informatie

Algemeen

De meest voorkomende muizen in woningen en gebouwen zijn de huis-, bos- en huisspitsmuizen. 

 

Bestrijding

Voor er bestreden gaat worden, wordt er eerst gekeken wat de mogelijkheden zijn voor de muizen om binnen te komen. Het is belangrijk om eerst wering toe te passen, waardoor er misschien helemaal geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Lukt dit niet of zit er na het toepassen van wering, toch een muizen populatie inpandig, dan kunnen die eerst nog proberen weg gevangen te worden met klemmen. Wanneer ook dit onvoldoende resultaat heeft, kan er een bestrijding worden uitgevoerd. Ook dient er rekening gehouden te worden met de leef omstandigheden van de muizen. Denkt hierbij aan het ontnemen van voedsel, nestplaatsen en -materiaal.

 

Overige informatie

Een muizenvrouwtje in de leeftijd van 2 t/m 12 maanden kan maximaal 10x bevrucht worden. De draagtijd is ongeveer 21 dagen en vervolgens komen er 8 tot 10 jongen per worp. De levensduur wordt geschat op +/- 2 jaar.

 


Ratten

×

Ratten


Algemeen Bestrijding Overige informatie

Algemeen

De bruine rat is de meest voorkomende rattensoort in Nederland en is meestal te vinden in: rioleringen, op en bij vuilstortplaatsen, agrarische bedrijven en slootkanten. De zwarte rat is in Nederland vooral in de omgeving van de havens te vinden en met name in het zuiden van ons land bij agrarische bedrijven. In de tropen is dit dier vaak te vinden in bomen. De rat kan uitstekend klimmen en zit vaak hoog en droog. 

 

Bestrijding

De bestrijding van ratten "buiten om gebouwen en voedselopslagplaatsen" mag vanaf 1 januari 2017 uitsluiten nog gebeuren door gecertificeerde bedrijven. ABM ongediertebestrijding is in het bezit van dit certificaat. Er zijn wel een hoop regels aan verbonden, voordat er daadwerkelijk buiten gif geplaatst mag worden. Binnen in gebouwen is dit voorlopig geen probleem, echter geniet de voorkeur om uiteraard eerst te weren en dan pas te bestrijden. Ook is het belangrijk voedsel en schuilplaatsen te ontnemen, zodat ratten zich niet zo snel vermenigvuldigen. Het is mogelijk om ratten te bestrijden d.m.v. rattenklemmen en deze te plaatsen op strategische plekken.

 

Overige informatie

Een bruin rattenvrouwtje in de leeftijd van 3 t/m 18 maanden kan maximaal 15x bevrucht worden. De draagtijd is ongeveer 22 dagen en vervolgens komen er 7 - 10 jongen per worp. De levensduur wordt geschat op 2 tot 3 jaar. Een zwart rattenvrouwtje in de leeftijd van 3 t/m 24 maanden kan maximaal 6x bevrucht worden. De draagtijd is ook 22 dagen en vervolgens komen er 6 - 10 jongen per worp. De levensduur wordt geschat op 4 jaar.