logo ABM logo ABM ABM ongediertebestrijding ABM Ongediertebestrijding
KAD
VCA
EVM
Terug naar overzicht
Voorraad / voedingsmiddelen insecten

Broodkever

×

Broodkever


Algemeen Bestrijding Overige informatie

Algemeen

De broodkever is een voorraad insect en behoren tot dezelfde familie van de houtwormkever. Ze zien er voor een leek ook hetzelfde uit. Het zijn 2 tot 4 mm lange roodbruine torretjes die massaal in de woning, vaak in de vensterbank worden aangetroffen. Het vrouwtje legt ongeveer 60 eitjes die na 28 dagen als larfje uitkomen. De larfjes verpoppen in een coconnetje. De ontwikkeling bij 18 graden is van ei tot broodkever ongeveer 7 maanden. Wanneer de temperatuur oploopt naar 30 graden is dit nog maar 1 maand. 

 

Bestrijding

Bestrijden van broodkevers is niet nodig. Het is van belang op de bron te vinden en op te ruimen. Meestal is het een pak met droge zetmeelhoudend voedsel in de levensmiddelen kast die bijvoorbeeld over datum is of niet een afgesloten trommel is opgeruimd. Ook kan het bijvoorbeeld een droogboeket met tarwe aren zijn. In de aangetaste producten vindt u kleine ronde uitvlieg gaatjes net als die van de houtworm in het hout. Soms is de bron moeilijk te vinden en stelt een plaagdierbestrijder een aantal vragen en vind het probleem. Het komt nog al eens voor dat na lang zoeken de bron in de bank zit. De kinderen eten een broodje op de bank of de ouders een zak chips en dat resulteerd in een enorme kruimel opslag in de zijkant tussen bijvoorbeeld het zitvlak en de leuning. Na een grondige schoonmaak van de bank was het probleem opgelost ... en hoeft er geen bestrijding te worden uitgevoerd.

 

Overige informatie

Controleer regelmatig uw voedsel voorraad op datum. Met name de droge producten in papieren en kartonnen verpakkingen. Kijk goed in de open verpakkingen of er beestjes aanwezig zijn en zo ja gooit u dit dan gelijk buiten in de kliko om verdere verspreiding en besmetting te voorkomen. Stofzuig uw huis en uw meubelen op zijn tijd.

 


Fruitvlieg

×

Fruitvlieg


Algemeen Bestrijding Overige informatie

Algemeen

Voor ons zijn fruitvliegjes niet meer dan kleine hinderlijke vliegjes. Voor fruittelers is de Suzuki-fruitvlieg, echter een ware nachtmerrie die voor miljoenen aan schade kan aanrichten. Voor ons is het belangrijkste om te zorgen dat we zo min mogelijk fruitvliegjes in huis krijgen. Dicipline is daarom ook erg belangrijk. Gooi voedsel resten direct weg in een gesloten bak en liever nog direct buiten in de kliko. Haal de kliko weg bij openstaande deuren en ramen. 

 

Bestrijding

Wanneer de overlast te groot wordt zoals bijvoorbeeld in een café of restaurant is het mogelijk om hier een bestrijding voor uit te voeren. Het blijft natuurlijk van belang om bronnen te verwijderen en te reinigen. Denkt u ook eens aan het goed omspoelen van lege flesjes waarin melkproducten hebben gezeten. Ook bier en wijnflessen die leeg zijn trekken hordes vliegjes aan. Let u ook op afvalbakken in de keuken. Vaak zijn ze niet afgedekt. Gooi ze wat vaker leeg en niet pas als ze overstromen van het afval en omringt zijn door massa′s fruitvliegjes. U kunt al met al heel veel zelf doen om het probleem binden de perken te houden. Uiteraard kan ik als plaagdierbeheerser, hier een adviserende rol in spelen.

 

Overige informatie

Fruitvliegjes komen vooral af op: alcohollucht, azijn en gist. Overrijp en zacht fruit, heeft dan ook een enorme aantrekingkracht op deze vliegjes.

 


Meelmot

×

Meelmot


Algemeen Bestrijding Overige informatie

Algemeen

Meelmotjes behoren tot de zogenaamde voorraad insecten. De naam zegt het al. Ze ontwikkelen zich in onze voedsel voorraden. Wanneer er producten over datum zijn, te vochtig zijn geweest of lange tijd in een open verpakking in de kast staan, kan het zomaar gebeuren dat de meelmotjes daarin tot ontwikkeling komen. Soms zie je spinseltjes in deze producten of vind je larfjes in de keuken. Vaak kruipen de creme kleurige larfjes met een donker kopje in kieren en naden van bijvoorbeeld het plafond. Na de verpopping kruipt het motje eruit en gaat het vrouwtje na de paring weer op zoek naar voedsel om eitjes in te leggen.

 

Bestrijding

Wanneer je deze larven en/of motten aantreft in de woning (meestal in de keuken) is het belangrijk om alle voedsel voorraden te controleren. Met name meelhoudende en tarwe producten. Wanneer u de verpakking(en) aantreft waar deze inzitten moet u deze buiten de woning weggooien. Daarna de kast(en) goed reinigen en met een stofzuiger goed de kieren en naden uitzuigen en controleren of alles weg is. Een bestrijding zal in de meeste gevallen overbodig zijn. Soms dient een plaagdierbestrijder een bestrijding uit te voeren denkt u na een lange vakantie, ziekenhuisopname of huisontruiming.

 

Overige informatie

Denkt u eraan dat larven zich door plastic en kartonnen verpakkingen heen kunnen vreten, waardoor ze zich in de kast kunnen verplaatsen. Op deze manier kunnen ze zich ook in andere levensmiddelen verstoppen, zelfs in verpakkingen die nog dicht zijn. Als de larven zich hebben verpopt tot een motje, kan deze weer tweehonderd tot vijfhonderd eitjes leggen, waardoor de populatie zich razendsnel kan vermeerderen. Daarom is de controle op alle verpakkingen erg belangrijk. Ook diervoer voor bijvoorbeeld knaagdieren of mezenbollen kunnen een bron zijn.