logo ABM logo ABM ABM ongediertebestrijding ABM Ongediertebestrijding
KAD
VCA
EVM
Terug naar overzicht
Hinderlijke insecten

Kakkerlakken

×

Kakkerlakken


Algemeen Bestrijding Overige informatie

Algemeen

Kakkerlakken zijn hinderlijke insecten en kunnen ziektes overbrengen en voedsel bederven. In Nederland is de duitse kakkerlak de meest voorkomende kakkerlak. Ze zijn meestal te vinden in hotels, horeca, verpleeghuizen, in keukens en op schepen. De kakkerlak houd niet van licht en leeft op donkere plaatsen. Het zijn alleseters en wanneer er geen eten voorhanden is, kunnen ze zelfs andere dode insecten, leer en papier eten. Een kakkerlak kan wel 30 dagen zonder eten, maar hebben wel vocht nodig. Ze gaan binnen 12 uur dood wanneer de temperatuur -4 graden bereikt. De optimale temperatuur licht tussen de 25 en 32 graden. Een kakkerlak voelt zich het meest prettig op warme, vochtige plaatsen met veel voedsel.

 

Bestrijding

Wanneer er kakkerlakken worden gesignaleerd, dient u zo snel mogelijk contact met een plaagdierbestrijder op te nemen. Zelf bestrijden is geen optie. De bestrijding gebeurt met een speciale kakkerlakkengel, welke vaak na 1 goede behandeling resulteerd in een 100% afdoding. Uiteraard dient na 4 tot 6 weken een controle plaats vinden d.m.v. het plaatsen van kakkerlakken lijmvallen. Wanneer er nog kakkerlakken op de lijmvallen worden geconstateerd, dient er nog een behandeling te moeten plaats vinden. Belangrijk is het om te achterhalen wat de oorzaak kan zijn van de besmetting om herhaling te voorkomen. Vaak komen ze mee met een toeleverancier zoals bijvoorbeeld een bakkerij of wasserette. Woont u in een appartementen complex, dan kunnen ze via verwarmingsbuizen en meterkast van boven naar beneden en andersom verplaatsen. Belangrijk is dan om deze verbindingen goed af te kitten. Mocht u een 2e hands koelkast aangeschaft hebben, kan dit ook een veroorzaker zijn.

 

Overige informatie

Bij de Duitse kakkerlak komen er gemiddeld 30 nimpfen uit een eipakket. Het eipakket wordt op een warme vochtige plaats afgelegd vlak voordat ze uitkomen. Op de foto ziet u hoe zo′n eipakket er uitziet, wat onder het achterlijf wordt mee gedragen. Wanneer u een kakkerlak dood trapt hoeft u niet bang te zijn dat u eitjes meeneemt. DIT IS EEN FABEL!!!

 


Krekel

×

Krekel


Algemeen Bestrijding Overige informatie

Algemeen

De huiskrekel komt van nature uit Zuid Azië. Het is een nuttig dier wat een opruimfunctie heeft van o.a. rottend plantaardig en dierlijk materiaal. De krekel kan geen schade aanrichten, echter veel overlast veroorzaken door zijn hinderlijke gesjirp. Huiskrekels zijn licht schuw en houden van warme plaatsen zoals bijvoorbeeld achter de koelkast.

 

Bestrijding

Wanneer er een exemplaar in uw woning zit, kunt u proberen om deze te vangen en buiten los te laten. Of bij een paar met een spuitbus met insecticide te lijf te gaan. Wordt het echter een plaag, neemt u dan contact met een plaagdierbestrijder om een bestrijding uit te laten voeren. Houdt u er rekening mee dat alle schuilplaatsen toegankelijk dienen te zijn en dat de behandeling mogelijk na een week of 8 herhaald dient te worden.

 

Overige informatie

De ontwikkeling gaat razend snel, dit komt omdat een vrouwtje zo′n 70 tot 80 eitjes per dag legt! Deze komen afhankelijk van de temperatuur na 8 tot 12 weken uit. De eitjes worden met een legboor in kieren en naden gelegd, maar dit kan ook gewoon in losse grond worden gelegd. Wanneer de eitjes uit komen zijn ze 2 mm groot. Na 3 tot 5 vervellingen, krijgen de mannetjes hun vleugels waarmee ze kunnen sjirpen. Na 7 tot 11 vervellingen zijn ze volwassen. Huiskrekels komen veel voor in zwembaden, restaurant, centraal verwarmde gebouwen en in de glastuinbouw.

 


Mieren

×

Mieren


Algemeen Bestrijding Overige informatie

Algemeen

Hoe vaak gebeurd het dat u s′ morgens de keuken komt en mieren op uw aanrecht lopen of in de gang vanaf de voordeur een kolonne achter elkaar krioelt. Er is vast wat zoetigheid achter gebleven en dat wordt keurig voor u opgeruimd. Er zijn verschillende soorten mieren in ons land. Maar ... mieren in huis of in ons verzakkend terras zijn ongewenst en wordt als ongedierte beschouwd. Probeert kieren en naden af te dichten, zodat ze niet naar binnen kunnen en houdt de boel schoon zodat er geen voedsel te vinden is.

 

Bestrijding

Wanneer u enige overlast ervaart van mieren, kunt u dit vaak zelf oplossen met een mierenlokdoosje. Kokend water heeft geen zin, omdat dit al is afgekoeld voor het in de grond is in getrokken. Een koningin van een tuinmier kan wel 10 tot 15 jaar oud worden. Daarom is het ook belangrijk om te zorgen dat bij een bestrijding het middel voldoende het nest in wordt gesleept door de werksters. Wanneer de koningin niet wordt gedood blijft het nest voortbestaan en groter worden. Bij veel kan een plaagdierbestrijder u helpen met een speciale gel of een vloeistof behandeling. Zodat het nest met de juiste middelen uitgeroeid kan worden.

 

Overige informatie

Uiteraard is weren het beste, omdat de mieren in de natuur een nutigge taak vervullen.Wanneer ze ons gaan lastig vallen zorgen ze voor schade. Voedsel waar ze op zitten is ongeschikt voor consumpte, vanwege de vele bacteriën die ze bij zich dragen. 

 


Vlieg

×

Vlieg


Algemeen Bestrijding Overige informatie

Algemeen

Vliegen zijn niet alleen erg hinderlijk, echter ook erg smerige insecten. U ziet ze vast ook weleens op faces. Ze bederven ons voedsel door de bacteriën die ze verspreiden en verspreiden ziekten. 

 

Bestrijding

Ook bij vliegen is eerst weren en dan bestrijden het belangrijkst. Denkt u aan horren en hordeuren. Ook electrische vliegenlampen zijn een must bij veel vliegen overlast. Wanneer dit alles niet voldoende is kan er een bestrijding voor u worden uitgevoerd. 

 

Overige informatie

Een vlieg kan 600 tot 2000 eitjes leggen in groepjes van 100 tot 150 stuks. De hele ontwikkeling van ei tot vlieg duurt gemiddeld 1 tot 3 weken afhankelijk van de temperatuur. Eitjes worden bij voorkeur in nat rottend materiaal afgezet en bij vleesvliegen vooral in vleesafval en kadavers.

 


Zilvervisje/papiervisje

×

Zilvervisje/papiervisje


Algemeen Bestrijding Overige informatie

Algemeen

Wie kent ze niet? Het beestje dat snel wegschiet als u een lamp aandoet. Franjestaarten is de verzamelnaam voor de zilver-, oven- en papiervisjes. Ze zijn licht schuw en houden vooral van papier. De meest voorkomende is het papiervisje. Wanneer u deze in de gehele woning of bedrijf zijn gespot gaat het om het papiervisje. Ziet u ze echter alleen in vochtige ruimten, zoals de wc en de badkamer dan zullen het naar alle waarschijnlijkheid zilvervisjes zijn. Ze verspreiden zich d.m.v. transport. Heeft u ze op het werk en zet u uw tas op een donkere plek, dan kan het zomaar gebeuren dat er 1 inkruipt en mee lift naar huis. Ook wanneer u geschakeld woont kunnen deze insecten zich van de ene naar de andere woning makkelijk verplaatsen.

 

Bestrijding

Een bestrijding is meestal niet nodig, maar wanneer u er erg veel hinder of overlast van heeft, kan een bestrijding uitkomst bieden. Het is belangrijk om ruimten bereikbaar te maken. Denk hierbij aan de knieschotten op zolder. Wanneer hier veel dozen staan is het verstandig om eerst alles in kunststof bakken te doen, zodat de visjes geen schuilplaatsen en voedsel meer vinden in de dozen. Wanneer u geschakeld woont kan een blokbestrijding noodzakelijk zijn om er helemaal af te komen. Houdt u er rekening mee dat het noodzakelijk kan zijn dat er na 8 weken een herhaling van de behandeling plaats dient te vinden i.v.m. het uitkomen van eitjes. Een bestrijding houdt in dat alle kieren en naden met een residueel werkend middel wordt ingespoten en u de woning afhankelijk van het middel 30 minuten tot 2,5 uur dient te ventileren en niet te betreden.

 

Overige informatie

Het papier of ovenvisje richt de meeste schade aan. Ze doen zich tegoed aan levensmiddelen en verspreiden bacteriën, maar tasten ook natuurlijke en synthetische weefsels aan of boeken. Wanneer er alleen zilvervisjes aanwezig zijn, kan verlaging van de luchtvochtigheid < 50% leiden tot een natuurlijk dood. Veel ventileren en droogstoken kan hierbij helpen. Bij papiervisjes is het juist belangrijk om de temperatuur omlaag te brengen, omdat deze rond de 30 graden erg fijn vinden.