logo ABM logo ABM ABM ongediertebestrijding ABM Ongediertebestrijding
KAD
VCA
EVM
Terug naar overzicht
Bijtende / stekende insecten

Bedwants

×

Bedwants


Algemeen Bestrijding Overige informatie

Algemeen

U heeft overlast van bedwantsen, als ze ook daadwerkelijk geconstateerd zijn door een plaagdierbestrijder. Vaak wordt bij bultjes de bedwants als schuldige aangewezen, echter kan het ook een vlo of mug zijn. 

 

Bestrijding

Wanneer u een bedwantsen besmettig heeft, mag u beslist niet gaan slepen met kleding en beddengoed door de woning. Dan loopt u nl. het risico om ze door het gehele huis te verspreiden. Wanneer het probleem zich beperkt tot de slaapkamer is het vaak simpel op te lossen door, door een plaagdierbestrijder een kieren en naden behandeling met insecticide uit te laten voeren. Kleding en beddengoed goed in plasticzakken verpakken en in de wasmachine er weer uithalen. Minimaal op 60 graden wassen en anders op een hele warme stand in de droger laten draaien. Een droger is ook warm genoeg om alle stadia te doden. Al zal het voor het eigen gevoel lekkerder voelen om het eerst in de wasmachine te laten wassen. Veel bedrijven rekenen erg veel geld voor een warmte behandeling, echter ben ik van mening dat dat niet nodig is.

 

Overige informatie

Bedwantsen zijn lichtschuw, houden van ons bloed en verschuilen zich met name in onze slaapkamer en bed. Favoriete plaatsen zijn; kieren en naden van het matras, behang en plafond. Zij kunnen zich daar goed verschuilen. Uiteindelijk zullen er donkere vlekjes ontstaan in de kieren en naden. Wat duidt op uitwerpselen van bedwantsen. Dit zijn bloedstolseltjes die, wanneer je ze vochtig afneemt rood zullen verkleuren. Volwassen exemplaren zijn goed met het blote oog te zien. Vaak komen ze mee vanuit een hotel waar u heeft gelogeerd, al dan niet in een lekker warm land. Op de foto kunt u duidelijk zien hoe de bedwants eruit ziet. LET OP: bij een aanschaf van een 2e hands matras dat u daarmee ook niet de bedwants in huis haalt.

 


Bij / bijennest

×

Bij / bijennest


Algemeen Bestrijding Overige informatie

Algemeen

Bijen zal ik als plaagdierbestrijder in principe niet bestrijden. Vaak is het bellen van een imker een betere oplossing. Een imker is altijd blij met een mooi nest, komt hem kosteloos ophalen - in de omgeving - en het is goed voor de natuur. Er zijn verschillende soorten: behangers-, metsel-, zijde en zandbijen. De honingbij leeft met een volk, alleen worden ze niet oud en vliegen gedurende het zomerseizoen. Leest u ook even de opmerking bij bestrijding, omdat in enkele gevallen een plaagdierbestrijder wel dient langs te komen.

 

Bestrijding

Het kan soms voorkomen dat een nest niet weg te halen is. Dan zal een plaagdierbestrijder het nest bestrijden middels het inspuiten van een poeder. Het nest wordt dus niet weggehaald, wat mensen wel vaak denken. Voobeelden om een bestrijding wel uit te voeren; overlast bij kinderdagverblijven/zorgcentra of wanneer het nest in de schoorsteen of spouwmuur zit en ze massaal naar binnen komen. De middelen welke de plaagdierbeheerser gebruikt zijn goedgekeurd door de overheid.

 

Overige informatie

Indien u een bijenvolk heeft die niet door een imker kan worden weggehaald en voor u geen overlast veroorzaakt, laat u hem dan alstublieft niet bestrijden. Wij hebben bijen hard nodig voor de bestuiving van ons voedsel.

 


Hommel / hommelnest

×

Hommel / hommelnest


Algemeen Bestrijding Overige informatie

Algemeen

In Nederland zijn er wel 29 soorten hommels. Vaak hebben zij mooie kleuren en patronen. Hommels nestelen graag in zachte materialen, zoals mos, isolatiewol en in de spouwmuur.

 

Bestrijding

Bestrijden van hommels is beslist niet nodig, omdat ze net als de bijen zeer nuttig zijn voor het bestuiven van onze gewassen. 

 

Overige informatie

In uitzonderlijke gevallen; gevaar voor kinderen en ouderen. Is het soms noodzakelijk om een bestrijding uit te laten voeren. Een plaagdierbestrijder kan u daarover adviseren en bepalen of een bestrijding echt nodig is.

 


Hoornaar

×

Hoornaar


Algemeen Bestrijding Overige informatie

Algemeen

Een hoornaar is de grootste wesp die in Nederland bekend is. Hij is over het algemeen minder agressief dan de gewone wesp. Zijn territorium is een straal van ongeveer 3 meter rondom zijn nest. Zolang men rustig beweegt, zal hij niet aanvallen als de rust niet verstoord wordt. Wanneer er een nest in of vlakbij de woning aanwezig is, is het wel verstandig om deze te laten bestrijden.

 

Bestrijding

Een hoornaarnest bestrijden is hetzelfde als de bestrijding van een gewoon wespennest. De invliegopening wordt met een wespenpoeder in gespoten waarna de hoornaars dood gaan. Sommige mensen willen hetzelf doen, echter blijkt vaak dat de plaagdierbestrijder gebeld wordt.

 

Overige informatie

De hoornaar is ongeveer 3,5 cm groot en duidelijk hoorbaar wanneer deze aan komt vliegen. Ten opzichte van de gewone wesp is dit soort aanzienlijk groter en valt ook op door het roodbruine kopgedeelte en borststuk. De steek van de hoornaar is duidelijk pijnlijker dan die van een gewone wesp, echter minder giftig. 

 


Steekmug

×

Steekmug


Algemeen Bestrijding Overige informatie

Algemeen

Er bestaan zo′n 1000 soorten steekmuggen. Allen hebben een zogenaamde zuigsnuit, echter verreweg de meeste kunnen daarmee niet steken. De zuigsnuit boort door de huid en zuigt bloed op. De muggen die wel kunnen steken behoren tot verschillende families. De beruchtste soorten zijn; de malaria-, gele koorts- en tijgermug. Het zijn uitsluitend de vrouwtjes muggen die steken. 

 

Bestrijding

Een bestrijding kan worden uitgevoerd, echter gebeurt het niet zo snel. Vaak is het afdoende om goede horren te plaatsten. U kunt muggen werende stoffen gebruiken, zoals bijvoorbeeld deed. Uit onderzoeken is gebleken dat hier soms kankerverwekkende stoffen inzitten. Laat u daardoor informeren door een apotheker als u deze producten wenst te gebruiken. Ook is het soms een idee om een elektrische insectenlamp te plaatsten. Wij werken alleen met professionele insectenlampen en deze vindt u niet in de bouwmarkt o.i.d. Denkt u er ook aan dat muggen eitjes leggen in stilstaand water. Voorbeelden zijn; een regenton, zinkenteil in de tuin, een dakgoot waar water in blijft liggen. Dit zijn allemaal bronnen om muggenoverlast te krijgen. Zelfs een klein vijvertje met stilstaand water kan muggen aantrekken. Soms eten de vissen die muggenlarven. BELANGRIJK: wanneer er stilstaand water in de kruipruimte aanwezig is, kan dit zorgen voor een enorme muggenplaag in huis. Een plaagdierbestrijder kan dit probleem voor u oplossen en ook gelijk bekijken of er misschien een loodgieter ingeschakeld moet worden.

 

Overige informatie

Gelukkig komen de gevaarlijke muggensoorten (nog) niet voor in Nederland. Ook al is de tijgermug al wel een paar keer gesignaleerd. Zij kunnen meekomen door; invoer van autobanden (water in aanwezig en muggenlarven) en bamboe plantjes uit Azië zijn ook al eens mee gelift. Tot nu toe geven de muggen in ons land alleen overlast door jeukende bultjes.

 


Vlo

×

Vlo


Algemeen Bestrijding Overige informatie

Algemeen

Wie kent het niet? U komt heerlijk uitgerust terug van vakantie. Zet de eerste stap in huis en wordt beloond met een explosie aan zwarte stipjes op uw kleding of benen. In zo′n geval is het raadzaam om de huisdieren nog even niet op te halen en eerst een plaagdierbestrijder in te schakelen. Door de trillingen worden vlooien geactiveerd en zoeken gelijk de warmte op. Het advies is om meerdere malen zeer intensief het huis te stofzuigen. De stofzuigerzak daarna gelijk verwijderen. Een stukje vlooienband in de nieuwe zak te doen voor de volgende stofzuigronde kan. Gaat u alstublieft niet aan de slag met allerlei soorten spuitbussen die de luchtwegen aantasten. U moet zoveel bussen kopen om alle kieren en naden te behandelen en vaak dagen erna is weer hetzelfde riedeltje. Let bij het ophalen van uw huisdier uit bijvoorbeeld het asiel of pension of deze vlo vrij is, anders kunt u weer van voren af aan beginnen. Zorg ervoor dat uw huisdier dan gelijk een vlooienband om krijgt of druppels. 

 

Bestrijding

Een vlooienbestrijding bestaat uit het volgende van een plaagdierbestrijder. Vanaf de zolder tot aan de begane grond wordt het gehele vloer oppervlak ingespoten met een proffesionele insecticide. De kieren en naden worden ook gelijk meegenomen van plinten, echter ook stoffen bankstellen, kleedjes en manden van de huisdieren. Afhankelijk van het middel wat gebruikt wordt kunnen mens en dier de ruimte tussen een half tot twee en half uur niet betreden worden en daarna kunt u weer luchten. Deuren en ramen tegen elkaar open.

 

Overige informatie

Indien de temperatuur 18 graden is kunnen eitjes binnen enkele dagen tot enkele weken uitkomen. Gemiddeld worden er 4 tot 8 eitjes gelegd na een bloedmaaltijd bij uw huisdier. Op mensenbloed kunnen geen eitjes worden gelegd. Het totaal aantal eitjes kan oplopen tot enkele honderden. De larve leven gemiddeld 2-3 weken. Het verpoppen van de larve duurt ongeveer 1-2 weken. Een verpopping kan een jaar lang blijven. Wanneer er dus na die tijd trillingen worden waargenomen kan er alsnog een ware vlooien explosie plaatsvinden.

 

 


Wesp / wespennest

×

Wesp / wespennest


Algemeen Bestrijding Overige informatie

Algemeen

Er komen verschillende soorten wespen voor in Nederland. De meest voorkomende steekwespen zijn de algemene wesp en de limonade wesp. Ook kennen we de Duitse wesp, Franse veldwesp en de grootste de hoornaar. In 1 seizoen kan een nest uitgroeien tot wel 10.000 individuen. Dit alleen wanneer alle omstandigheden optimaal zijn. Voldoende voedsel, de gekozen nestplaatst en natuurlijk het weer. Wespen zijn nuttige insecten, omdat ze duizende vliegen en muggen vangen. Deze kauwen ze tot een vleesmoes die ze aan de larven in het nest voeren. De larven scheiden een eiwitrijke zoetstof af, waar de werksters weer van leven. Uiteraard zijn wespen in onze ogen enge steekbeesten, maar ook best gevaarlijk. Een wesp kan snel steken als deze zich bedrijgt voelt. Denkt u aan beknelling in uw kleding, te dicht bij het nest komen -zonder te beseffen dat daar een nest zit-, in de aanvlieg route staan of omdat het nest verstoren -tijdens het snoeien van de heg-. 

 

Bestrijding

Het advies van de plaagdierbestrijder is om een wespennest altijd te laten bestrijden, wanneer deze zich binnen ons leefgebied bevindt. Zeker wanneer hij in onze woning zit, op zolder of waar veel activiteit is. Deze bestrijding wordt voor u uitgevoerd met middelen, welke toegestaan zijn door de overheid.

 

Overige informatie

Jaarlijks overlijden er 3 tot 5 mensen in Nederland, omdat ze door een wesp worden gestoken en er allergisch voor blijken te zijn.