logo ABM logo ABM ABM ongediertebestrijding ABM Ongediertebestrijding
KAD
VCA
EVM
Terug naar overzicht
Beschadigers hout

Boktor

×

Boktor


Algemeen Bestrijding Overige informatie

Algemeen

De grootste houtboorder is de huisboktor. Deze vindt u in gebouwen, huizen en schuren. Hij komt voor in alle landen van de wereld en dus ook in Nederland. De huisboktor is niet door elkaar te halen met andere boktorren. Een huisboktor is een drooghoutboorder. Andere boktorren zijn nathoutboorders. Nathoutboorders vindt u bijvoorbeeld in openhaardblokken. Het beste is gebruik te maken van loofhout of verduurzaamd naaldhout. In loofhout kan geen huisboktor aanwezig zijn. Indien u naaldhout heeft, kan hier huisboktor in voorkomen. Het beste is om een inspectie uit te laten voeren, zodat daarna vernis of verf toegepast kan worden, zodat er geen eitjes op het hout gelegd kan worden.

 

Bestrijding

Is er sprake van de huisboktor? Dan kan het zijn dat de opdrachtgever een aantal werkzaamheden dient te verrichten alvorens de plaagdierbestrijder aan het werk kan. Een aantal voorbeelden zijn; aangetaste planken en balken uitkrabben, de ruimte leeghalen, ervoor zorgen dat er voldoende ruimte is dat er gewerkt kan worden, het aquarium afdekken en de luchtpomp uitzetten of waakvlammen doven. De plaagdierbestrijder zal dit uitvoerig met u bespreken en anders offreren als hij deze werkzaamheden ook dient uit te voeren. Bij een behandeling met een vloeistofspuit dient mens en dier de woning te verlaten en daarna goed geventileerd worden. Een indicatie is 48 uur. De middelen welke de plaagdierbeheerser gebruikt zijn goedgekeurd door de overheid. 

 

Overige informatie

Soms kan het voorkomen dat u ook de gewone houtwormkever heeft naast de huisboktor, echter is dit geen probleem. Beide worden op dezelfde manier behandeld. De plaagdierbestrijder zal ook aangeven of het wel mogelijk is of er een behandeling uitgevoerd kan worden. Indien de huisboktor in het hout zit en er is overheen geverfd of gebeitst, dient eerst alle oude verf of beits verwijderd te worden voor een behandeling uitgevoerd kan worden. Ditzelfde geldt ook als u bijvoorbeeld een zolder afgetimmerd heeft en de plaagdierbestrijder niet overal bij kan. Dit wordt u kenbaar gemaakt tijdens de offerte, waar geen kosten voor u in rekening gebracht worden, mits dit in de regio Utrecht is en voor een geheel object. Andere regio′s of het bijvoorbeeld alleen een balk is, is dit in overleg. U krijgt 10 jaar schriftelijke garantie middels een garantiecertificaat. Deze ontvangt u na ontvangst van de bijschrijving van uw factuur. Het uit te voeren bedrag dient dan ook boven de € 225,00 euro te zijn, anders is uw factuur het bewijs. Garantie is overdraagbaar middels adres en dus niet op naam. Wanneer een ruimte niet geheel behandeld kan worden, wordt er slechts 5 jaar garantie gegeven. 

 


Houtworm

×

Houtworm


Algemeen Bestrijding Overige informatie

Algemeen

De houtwormkever legt op hout eitjes. Uit deze eitjes komen larven. De larven banen zich een weg in het hout. U vindt poeder op de grond en ziet gaatjes in het hout. De meest voorkomende houtwormkever is dan ook de gewone kleine houtworm. Deze is vaak te vinden in gebouwen, huizen en schuren. Hij tast de meeste houtsoorten aan. Dakconstructie′s zijn het vaakst aangetast. Hierin treft u dan ook dikke balken, die binnen enkele jaren helemaal verpulverd kunnen zijn. Ook vloerdelen kunnen worden aangetast met het risico dat u er uiteindelijk doorheen zakt. Meestal wordt alleen de buitenzijde van het hout (spinthout) aangetast en blijft er een sterke kern over, zodat na een behandeling er genoeg draagkracht overblijft. De grote houtworm ofwel de grote bonte knaagkever tast uitsluitend eikenhout aan en zit meestal in de kern van het hout. 

 

Bestrijding

Is er sprake van houtworm? Dan kan het zijn dat de opdrachtgever een aantal werkzaamheden dient te verrichten alvorens de plaagdierbestrijder aan het werk kan. Een aantal voorbeelden zijn; de ruimte leeghalen, ervoor zorgen dat er voldoende ruimte is dat er gewerkt kan worden, het aquarium afdekken en de luchtpomp uitzetten of waakvlammen doven. De plaagdierbestrijder zal dit uitvoerig met u bespreken en anders offreren als hij deze werkzaamheden ook dient uit te voeren. Bij een behandeling met een vloeistofspuit dient mens en dier de woning te verlaten en daarna goed geventileerd worden. Een indicatie is 48 uur. De middelen welke de plaagdierbeheerser gebruikt zijn goedgekeurd door de overheid. 

 

Overige informatie

Het komt regelmatig voor dat tijdens de behandeling een aantasting van boktor wordt geconstateerd. Door het verkleuren van het hout, dat nat is geworden worden de boktorsporen ineens zichtbaar. Soms kan het voorkomen dat u ook de huisboktor heeft naast de houtworm, echter is dit geen probleem. Beide worden op dezelfde manier behandeld. De plaagdierbestrijder zal ook aangeven of het wel mogelijk is of er een behandeling uitgevoerd kan worden. Indien de houtworm in het hout zit en er is overheen geverfd of gebeitst, dient eerst alle oude verf of beits verwijderd te worden voor een behandeling uitgevoerd kan worden. Ditzelfde geldt ook als u bijvoorbeeld een zolder afgetimmerd heeft en de plaagdierbestrijder niet overal bij kan. Dit wordt u kenbaar gemaakt tijdens de offerte, waar geen kosten voor u in rekening gebracht worden, mits dit in de regio Utrecht is en voor een geheel object. In andere regio′s of als het bijvoorbeeld alleen een balk is, is dit in overleg. U krijgt 10 jaar schriftelijke garantie middels een garantiecertificaat. Deze ontvangt u na ontvangst van de betaling van uw factuur. Het uit te voeren bedrag dient dan ook boven de € 225,00 euro te zijn, anders is uw factuur het bewijs. De garantie is overdraagbaar middels adres en dus niet op naam. Wanneer een ruimte niet geheel behandeld kan worden, wordt er slechts 5 jaar garantie gegeven.