logo ABM logo ABM ABM ongediertebestrijding ABM Ongediertebestrijding
KAD
VCA
EVM
Terug naar overzicht
Beschadigers kleding

Mot

×

Mot


Algemeen Bestrijding Overige informatie

Algemeen

De kleer en de pelsmot zijn zogenaamde dierlijke materiaal aantastde insecten. Dit houd in dat ze alleen kunnen leven van dierlijke producten. Denkt u hierbij aan: wol, wollenkleding of vloerbedekking, perzische tapijten, echter ook zijden kleding en opgezette dieren (vachtjes). Zo zijn er nog veel meer voorbeelden. De vrouwtjes leggen hun eitjes op de materialen die voor de larve als voeding dienen. Ruim 50-90 eitjes worden afzonderlijk gelegd. De ontwikkeling is afhankelijk van de temperatuur, vochtigheid en de voedzaamheid van het product. Gemiddeld duurt de ontwikkeling 4 tot 10 maanden

 

Bestrijding

Bestrijden is niet altijd nodig, wanneer er een besmetting is aangetroffen. Het is noodzakelijk om te bron te verwijderen. Indien deze nog in goede staat is en/of men er aan gehecht is, is een bestrijding mogelijk door een plaagdierbestrijder. U kunt vast goed de kieren en naden uitzuigen en schoonmaken. Wanneer er een groot risico is op besmetting naar andere producten. Is een bestrijding zeker aan te raden.

 

Overige informatie

Adviezen om een besmetting van kleermotten te voorkomen; zorgen dat kleding van dierlijkmateriaal, zoals zijde en wol schoon is en geventileerd is opgeborgen, kleding in de zomer lekker een dagje in de zon heeft gehangen, kleding en dekens die langer opgeborgen worden luchtdicht in zakken of kunstofbakken op te ruimen. Zorgt u ervoor dat de producten droog blijven. Wollen vloerbedekking die vochtig is geworden, worden vaak aangetast. Met name op donkere plaatsen zoals onder kasten e.d.